Golvvärme

Lägga golvvärme under plastmatta

Plastmatta har fördelen att den inte bygger så mycket. Därför väljer många att installera värmefolie under plastmatta pga låg bygghöjd. Om man ska flytspackla och sedan lägga plastmatta ovanpå så rekommenderar vi ändå värmekabel pga att man då gör all installation på en och samma gång. Värmekabeln ska i så fall täckas med minst 10mm spackel.

Om man inte ska spackla och vill ha värmefolie så har man två alternativ, 48V eller 230V. Om rummet är ett våtutrymme så är det 48V som gäller. Den matas av en transformator som ska placeras i eller under ett skåp eller i ett närliggande utrymme.

Är det inte ett våtutrymme så kan man ha antingen 48V eller 230V värmefolie. Fördelen med 48V värmefolie är den bygger mindre då man inte behöver ha något varken under eller över värmefolien och plastmattan. Nackdelen är att man inte kan ha så stora ytor utan max ca 10 kvm samt att man måste ha en transformator. 230V värmefolie kan läggas på stora ytor, nackdelen är att man måste ha en isolerskiva på 3-6mm under folien samt en masonitskiva eller motsvarande på minst 5mm över folien. Fördelen är dock att man egentligen inte har några begränsningar för kvadratytan som ska installeras samt att man slipper transformatorn.

golvvärme plastmatta