Golvvärme

Lösningar för alla typer av golv!

Ett väl fungerande golvvärmevärmesystem ger en behaglig miljö och sänker uppvärmningskostnaden. Våra golvvärmesystem omfattar värmekabel och värmefolie, allt för att kunna finna en optimal lösning som passar er. Oberoende om ni vill ha en behaglig miljö i vardagsrummet, badrummet, köket eller uterummet så har vi golvvärmen. För lågenergi hus har vi tagit fram kablar med en effektförbrukning av 30W/kvm. Vår folie kan också användas i husbilar, husvagnar och båtar.

Vi levererar som färdiga KIT eller så anpassar vi ett KIT enligt era mått.

golvvarme-icon

Golvvärme

Alleco värmefolie för 230V används i torra utrymmen som är lite större och då golvet som ska läggas består utav trä eller laminatgolv. De täta värmeledarna ger en jämn värmefördelning vilket är bra för trä & laminatgolv. Den tunna bygghöjden beror på att folien endast är 0,3mm samt att flytspackel ej behövs för att sprida värmen. Detta medför att man slipper höja trösklar eller kapa dörrar.

Värmefolien ska rullas ut på 6mm eller 3mm isolerskivor som köpes separat.    Folien kopplas sedan ihop med anslutningskablar som fästes i klämmor med en specialtång som köpes eller lånas. Innan man sedan kan lägga på golvet så täcks folien med en åldringsbeständig plast.

Värmefolien säljs som färdiga paket i s.k. KIT eller måttbeställs och förutom själva värmefolien så ingår det en digital termostat inklusive golv- sensor, skyddsrör, folieklämmor, anslutningskablar samt installationsanvisning.

Alleco ger 10 års garanti på värmefolien samt 3 år på termostater. Värmefolien som är Svensk-tillverkad har en effekt på 80W/m² och är för 230 VAC. Den består utav kopparledare & polymerledare som är isolerade med polyester. Folien finns i två bredder 30cm respektive 60cm. I folie KIT så ingår endast 60cm bredd.

Kontakta oss gärna så ska vi försöka hitta en lösning som passar just för er.

Olika golvtyper

Lägga golvvärme under trägolv

Golvvärme under trägolv fungerar alldeles utmärkt förutsatt att man följer vissa krav. Ett trägolv mår inte bra om golvtemperaturen är för hög då golvet riskerar att sprickor kan uppstå. Detta undviker man genom att installera en golvgivare i golvet. Den känner av golvtemperaturen och begränsar den till inställt värde, rekommenderat max 27 grader.

Det är också viktig att golvtemperaturen är så jämn som möjligt så att golvet inte utsätts för temperaturskiftningar. Vi rekommenderar därför värmefolie vid trägolv. Värmefolien sprider värmen jämnt då det är tätt mellan ledarna. Man behöver inte spackla in värmefolien utan man rullar ut den på en 3-6mm isolerskiva och sedan lägger man byggplast och därpå ett trägolv eller laminat.

Om man ska flytspackla golvet pga ojämnheter mm så kan man använda värmekabel istället. Kabeln ska då täckas med minst 10mm spackel.

Lägga golvvärme under klinkers

Om man väljer klinkers som beläggning för sitt golv så är det i dag nästintill självklart att man ska ha golvvärme. Med tanke på att keramik leder värmen bra så är det behagligt att gå på ett klinkergolv som har golvvärme, detta gäller tyvärr även omvänt…..ett klinkergolv utan golvvärme upplevs väldigt kallt. Då man nästan alltid flytspacklar vid montering av klinker så rekommenderar vi värmekabel. Den finns i två olika modeller, förutom den vanliga värmekabeln som levereras upprullad på en trumma så finns det också en variant som kallas värmematta där kabeln är fäst på ett tunt nät med en bredd på 50cm.

Vilken av varianterna man ska välja beror lite på rummets utförande. Om ytan har mycket hinder så som i ett badrum där man har brunn, toalettstol o s v, som man måste gå runt då passar lös värmekabel på trumma bättre. Om det däremot är ett någorlunda kvadratiskt eller rektangulärt rum utan hinder så är värmematta bättre.

Lägga golvvärme under plastmatta

Vi rekommenderar att man använder värmekabel vid plastmatta som golvbeläggning. Detta på grund av att man då kan göra all installation på en och samma gång.  Värmekabeln ska i så fall täckas med minst 10mm spackel.

Om man inte ska/vill spackla och vill ha värmefolie istället så måste utrymmet som ska täckas vara ett torrt utrymme dvs EJ våtutrymme!

Värmefolien som används i dessa fall är en 230V värmefolie. Undergolvet täcks först med en isolerskiva på 3-6mm sedan läggs värmefolien och en byggplast och ovanpå detta läggs en masonitskiva eller motsvarande på minst 5mm över folien.

Lägga golvvärme i uterum

Många drömmer om ett nytt uterum för att förlänga sommaren, möjligheten att tillbringa tidiga vårkvällar med gott sällskap. Golvvärmen ger en behagligare värme än t. ex IR värmare. 

De flesta som bygger ett uterum brukar gjuta en grund med isolerad platta på mark. Då är det enkelt att naja fast en värmekabel i armeringsnätet och sedan bara gjuta. Vi har en lite kraftigare värmekabel för detta ändamål som har en lite högre effekt samt är mer stryktålig. Vi rekommenderar en effekt på 100-150W/kvm vid ingjutning. Naturligtvis kan man även använda vanlig värmekabel eller värmefolie om så önskas. Det monteras ovanpå bjälklaget i så fall.

Produkter till golvvärme

Vad säger våra återförsäljare?

Scroll to Top