Projektering

Projektering

Alleco erbjuder ritningar som omfattar både en beskrivning över hur golvvärmerören ska monteras samt en beräkning för injusteringsvärden då det gäller flöden samt effektbehov. Vi kan rita både i så kallat ”Sinus” mönster som är det mest förekommande här i Sverige men även i ”Spiral” mönster eller ”Snäcka” som det också kallas. För att vi ska kunna göra en en ritning så behöver vi vissa detaljer så som:

Exempel på projektering med "Sinus" mönster

”Sinus” mönster

I ett ”Sinus” mönster så monterar man rören enligt principen att man börjar längst bort vid yttervägg och går sedan tillbaka i ett ”sick sack” mönster (se bild till vänster). Om man t.ex har en spårad skiva så ritar man alltid i ett ”sinus” mönster då man måste följa de frästa spåren i skivan. Brukar också vara det vanligaste förekommande vid rörhållarskena. För exempel tryck på länken nedanför.

Exempel på projektering med "Spiral" mönster

”Spiral” mönster
I ett ”Spiral” mönster (se bild till vänster) så börjar man också längst ut men går sedan in emot mitten som en spiral genom att hoppa över en rad så att slingan ligger med vartannat tillopp/retur. Man lämnar alltså plats för returen. Fördelen med att lägga rören i ett ”Spiral” mönster är att värmen blir väldigt jämn då slingan fördelas jämnt ut över rummet. Detta medför också att man kan hålla en lägre framledningstemperatur på vattnet i och med att hela rummet håller samma temperatur. ”Spiral” mönster kan användas vid najning på armeringsnät eller vid Systemskiva och Stegljudsskiva. Man kan även använda det i ROT projekt vid t.ex badrum på en övervåning genom att spika rören med spikklammer på en plan spånskiva.

Ibland är det skönt att få hjälp av något proffs. Speciellt när det handlar om något så viktigt som ens hem och man vill prioritera annat. Vi på Alleco har lång erfarenhet av golvvärme och kan ge dig ett riktigt bra och kostnadseffektivt förslag på arbetet. Testa oss!

Baltzar Nordberg

VD Alleco

Scroll to Top